Hout beitsen: waarom?

Hout is een tijdloos en veelzijdig materiaal dat je zowel binnen als buiten veel terug ziet komen. Echter, onbehandeld hout kan lijden onder de wisselvallige Nederlandse weersomstandigheden, van regenachtige herfstdagen tot zonnige zomermiddagen. Om de levensduur van hout te verlengen en het er op zijn best uit te laten zien, is beitsen een belangrijke stap. Maar wat maakt beitsen anders dan andere houtbehandelingsmethoden en waarom zou je kiezen voor beitsen? In deze blog duiken we in de wereld van houtbeitsen: wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het beste resultaat behaalt.

Wat is beits?

Beits is een houtafwerkingproduct dat diep in het poriënstructuur van hout dringt om bescherming en kleur te bieden. Het unieke aan beits is dat het niet alleen het hout beschermt tegen externe invloeden zoals vocht en UV-straling, maar ook de natuurlijke structuur van het hout benadrukt, in tegenstelling tot verven die een dekkende laag vormen.

Definitie van beits

Beitsen zijn oplosmiddel- of watergebaseerde vloeistoffen die gebruikt worden om hout niet alleen te kleuren maar ook te beschermen tegen de invloeden van weer, UV-straling en slijtage. Het kan worden aangebracht op bijna elk houten oppervlak zowel binnen als buiten, waaronder dekken, hekken en meubilair.

De voordelen van het beitsen van hout

Beitsen biedt diverse voordelen die het een uitstekende keuze maken voor het beschermen van houtwerk. Hier zijn de belangrijkste voordelen van het beitsen van hout:

Bescherming tegen weersinvloeden

 • Vocht: Beits helpt om het binnendringen van vocht te voorkomen, wat essentieel is in het vochtige Nederlandse klimaat. Dit vermindert de kans op houtrot en schimmelvorming.
 • UV-straling: Specifieke beitsen bevatten UV-blokkers die het hout beschermen tegen de verblekende werking van de zon. Dit is vooral belangrijk voor hout dat aan direct zonlicht wordt blootgesteld.
 • Temperatuurverschillen: Door de natuurlijke ‘ademende’ eigenschappen van beits, kan het hout uitzetten en krimpen zonder dat de afwerklaag barst of schilfert. Dit is cruciaal voor het behoud van de integriteit van hout in wisselende temperaturen.

Verlenging van de levensduur van hout

Het aanbrengen van beits kan de levensduur van hout aanzienlijk verlengen. Door het hout te beschermen tegen externe invloeden en de natuurlijke eigenschappen te behouden, blijft het hout langer mooi en sterk.

Mooi voor het oog 

 • Uiterlijk: Beits is beschikbaar in diverse transparante en dekkende kleuren, waardoor je de look van het hout naar wens kunt aanpassen zonder de natuurlijke textuur te verliezen. Zo kun je bijvoorbeeld ook zwarte beits kopen. 
 • Flexibiliteit in afwerking: Of je nu een matte, zijdeglans of glanzende afwerking wenst, beits biedt diverse opties die bij verschillende stijlen en voorkeuren passen.

Hoe en wanneer beits je hout?

Beitsen kan een eenvoudige manier zijn om de levensduur van hout te verlengen en het er mooi uit te laten zien, mits correct toegepast. Hier is een stap-voor-stap gids voor het beitsproces en advies over de beste tijd van het jaar om dit te doen.

Stap-voor-stap gids voor het beitsen van hout

 1. Voorbereiding van het hout:
  • Zorg dat het oppervlak schoon, droog en vrij van oude verflagen of beits is.
  • Schuur het hout lichtjes om een ruw oppervlak te creëren voor een betere hechting van de beits.
  • Reinig het hout na het schuren grondig om alle stof en vuil te verwijderen.
 2. Het aanbrengen van de beits:
  • Roer de beits goed door voor gebruik om pigment en oplosmiddel gelijkmatig te verdelen.
  • Breng de beits aan met een kwast of roller, werkend in de richting van de houtnerf.
  • Voor het beste resultaat, breng meerdere dunne lagen aan in plaats van één dikke laag.
 3. Drogen en nazorg:
  • Laat de beits volledig drogen tussen de lagen door.
  • Afhankelijk van het product en de weersomstandigheden kan dit enkele uren tot een dag duren.
  • Controleer het hout jaarlijks en breng indien nodig een nieuwe laag beits aan om het hout mooi en beschermd te houden.

Beste tijd van het jaar om hout te beitsen

 • Voorjaar of vroege zomer: Kies voor dagen met milde temperaturen en lage luchtvochtigheid. Beits droogt het beste bij temperaturen tussen 10°C en 25°C en wanneer er geen regen wordt verwacht binnen 24 uur na het aanbrengen.